Studijski posjet predstavnika Mreže za ruralni razvoj Srbije
26. svibnja 2015.
studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 001

26

svi

Dana 23.5 i 24.5.2015.godine u studijskom posjetu LAG-u PAPUK bili su kolege iz Srbije sa područja općine Novi Kneževac i Kanjiža koji su u Srbiji pilot projekt LAG-ova.

Dana 23.5.2015.godine u 14:00 sati predstavnike iz Srbije pozdravio je gradonačelnik Josip Nemec koji je također i predsjednik LAG-a PAPUK.

 

 

Nakon uvodnog pozdrava i upoznavanja te nakon ručka započeo je obilazak LAG područja. Prva stanica je bila sunčana elektrana FNE Orahovica 1 koja se nalazi u Orahovici u poslovnoj zoni 2. Na više od 18.000 četvornih metara, ugrađeno je 2.040 solarnih panela koji će proizvoditi 499,925 kWp nazivne snage, a ukupna investicija u FNE “Orahovicu 1” iznosi približno 11 milijuna kuna.

 

Nakon toga uslijedio je obilazak vinarije PP Orahovica d.o.o. gdje je bila organizirana degustacija na kojoj su predstavljena 3 vrste vina PP Orahovice i to frankovka, silvanac zeleni i graševina.

 

Po završetku degustacije, posjetilo se Izletište „Orah“ koje je najpoznatija turistička destinacija na području Virovitičko-podravske županije koju godišnje posjeti preko 250.000 posjetitelja.

 

Drugi dan studijskog posjeta počeo je obilaskom PP Orahovica d.o.o. pogona za preradu lješnjaka. Pogon je sufinanciran sredstvima iz IPARD programa. Voditeljica pogona gđa. Snježana Vasiljević pojasnila je tehnologiju prerade lješnjaka te upoznala sve sa podatkom da je na području grada Orahovice najveća plantaža lješnjaka u Europi.

 

Po završetku obilaska pogona, posjetio se OPG JOSIP MAJOR iz Bankovaca. Dolaskom na OPG MAJOR dočekao nas je načelnik općine Zdenci, Tomislav Durmić te kratko pozdravio goste iz Srbije i zahvalio im na dolasku. OPG Josip Major bavi se ratarstvom i stočarstvom. Imaju preko 200 ovaca, oko 100 muznih krava, 23 konja te obrađuju 200 Ha zemlje. Godišnje proizvedu oko 400.000 litara mlijeka.

 

Nakon toga uslijedio je put u općinu Crnac u posjetu OPG SAŠA OBRADOVIĆ. Dolaskom u OPG Saša Obradović kratko je nazočne pozdravio načelnik općine Crnac Mato Damjan. OPG Saša Obradović bavi se isključivo ratarstvom te obrađuje oko 180 Ha zemlje. Jedan dio ima u ekološkoj proizvodnji koja je dosta zahtjevna.

 

Poslijepodne je bilo rezervirano za obilazak 2 OPG-a koji su dobili od LAG-a PAPUK pismo preporuke za svoje projekte te su iz IPARD-a dobili sredstva u visini od 50 % vrijednosti projekta. OPG ŠIMATOVIĆ VLADO obrađuje oko 50 Ha zemlje i bavi se ratarstvom. Iz IPARD projekta kupio je novi traktor sa priključcima.

 

OPG NINČEVIĆ ZORAN, također je iz IPARD programa, kupio poljoprivrednu mehanizaciju uz potporu od 50%.

 

studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 001    studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 002 
     
 studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 003    studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 005
     
studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 004   studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 006
     
studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 007   studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 008
     
studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 009   studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 010
     
studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 011   studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 012
     
studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 013   studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 014
     
studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 015   studijski posjet Mreza za ruralni razvoj Srbije 016