Raspisan novi IPARD natječaj za mjeru 103, uskoro i natječaj za mjeru 101. Objavljeni pravilnici o provedbi mjera
27. ožujka 2014.
ipard

27

ožu

ipardAgencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je IPARD natječaj za mjeru 103 „Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribarskih proizvoda“, koji je otvoren od 24. ožujka do 7. travnja 2014. godine.

Svi projekti koji se ugovore po ovom natječaju, financirat će se iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).

 

Dozvoljena ulaganja u okviru ove mjere su u sektore mlijeka i mljekarstva, prerade mesa, ribarstva, prerade voća i povrća, sektor vinarstva i maslinovog ulja. Potencijalni korisnici su obrti, trgovačka društva i zadruge, registrirani za obavljanje predmetne djelatnosti i obveznici PDV-a u rangu mikro, malih ili srednjih poduzeća, kao i oni u rangu poduzeća s manje od 750 zaposlenih (obveznici IPPC Direktive) ili godišnjim prometom koji ne prelazi 200 milijuna EUR – a, s manje od 25% državnog vlasništva, odnosno vlasništva jedinica lokalne i/ili regionalne (područne) samouprave ili Grada Zagreba.

Sredinom prosinca 2013. godine na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU potvrđen je reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike kao i prijelazna Uredba za 2014. godinu, jer cijeli reformski paket stupa na snagu u 2015. Dok će zemlje članice nastaviti s primjenom mjera ruralnog razvoja 2007.-2013., Republika Hrvatska je dobila pravo nastavka provedbe IPARD programa za mjeru 101 i mjeru 103.

Sve važne informacije o natječaju za ovu mjeru možete pročitati u Vodiču za korisnike mjere 103, odnosno u Pravilniku o provedbi mjere 103 (NN 36 14). Kriteriji provedbe, korisnici, prihvatljiva ulaganja ostaju isti kao i do sada, a izmjene koje su napravljene bile su u cilju ubrzanja obrade prijava. (www.mps.hr)

Poveznice:

Pravilnik za mjeru 101

Pravilnik za mjeru 103

(www.vpz.hr)