Ranija isplata izravnih potpora najugroženijim područjima RH
31. prosinca 2020.
AdobeStock 191482467

31

pro

AdobeStock 191482467S obzirom na razmjere katastrofalnih događaja i prirodnih nepogoda, prvenstveno potresa i poplava, koje su zadesile dijelove Republike Hrvatske (područje Sisačko-moslavačke županijeZagrebačke županije i grada Vrgorca), Agencija za plaćanja je ovaj tjedan pokrenula postupak žurnog odobravanja, time i isplate proračunskog – HR dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu.

Sredstva se odobravaju u ukupnom iznosu od 35 milijuna kuna, a odnose se na plaćanje po površini: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće i krmno proteinske usjeve te plaćanja područjima sa prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima.

Navedenu potporu će  tijekom siječnja primiti oko 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava s gore spomenutih područja (koja su pogođena i stradalima u potresima i poplavama) a koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja.

Također, uslijed posljedica koja je izazvala pandemija COVID-a, Agencija za plaćanja priprema i raniju isplatu potpora svim ostalim korisnicima.