Počinje EK-ov projekt “WiFi4EU”
30. siječnja 2018.
bb

30

sij

bb

Europska komisija ove godine počinje s provedbom programa “WiFi4EU”, ukupno vrijednog 120 milijuna eura, namijenjenog jačanju lokalne besplatne i nediskriminirajuće bežične povezivosti te promicanju povezivanja građana na javnim mjestima, priopćila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). 

Program je namijenjen svim zemljama članicama Europske unije, a odnosi se na izgradnju WiFi infrastrukture na lokacijama kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i sl., a bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu. 

Program se odnosi za razdoblje od 2017.-2019. godine, a kako napominju iz HAKOM-a, predstavlja prigodu za općine ili zajednice općina, druga tijela i institucije javne vlasti, da bespovratnim sredstvima europskih fondova omoguće korištenje bežičnog interneta na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno mjestima koja se smatraju središtima javnog života.

Prihvatljivi korisnici su jedinice lokalne samouprave, a prijavitelji također mogu biti poduzeća i ustanove koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, stoji u priopćenju.

Korisnici potpore će biti obvezani osiguravati internetsku povezivost Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od tri godine.

Potpora će biti izdana u obliku vaučera prosječne vrijednosti 15 tisuća eura po prijavitelju, kojim će se plaćati izgradnja i oprema, a Europska komisija će isplatiti vrijednost vaučera izvršitelju radova/dobavljaču opreme, koji će bit registrirani na portalu Europske komisije vezanom uz WiFi4EU inicijativu.

Otvaranje portala za registraciju izvršitelja radova i dobavljače opreme očekuje se krajem siječnja ove godine, a poziv za prijavitelje korisnike idućeg mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.