Ministrica Vučković i predsjednik Odbora za poljoprivredu EP-a N. Lins na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora
1. veljače 2021.
Ministrica o ZPP 300x200.jpg.pagespeed.ce.jvk5LrxPHL

1

velj

Ministrica o ZPP 300x200.jpg.pagespeed.ce.jvk5LrxPHLMinistrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Norbert Lins u utorak, 26. siječnja 2021. godine, sudjelovali su na 12. sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, uz predsjednicu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijanu Petir i članove Odbora.  Na sjednici su raspravljena aktualna pitanja na temu budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike EU, Višegodišnjeg financijskog okvira i Europskog plana oporavka.

Ministrica Vučković zahvalila se na suradnji Europskom parlamentu tijekom pregovora o Prijelaznoj uredbi koji su vođeni tijekom hrvatskog predsjedanja EU. Tom je Uredbom osigurano financiranje poljoprivrednika u dvije godine do stupanja na snagu novih pravila ZPP-a. Pozdravila je dodatna sredstva za oporavak ruralnog razvoja te pozvala na konstruktivan pristup i u pregovorima za razdoblje od 2023. do 2027.:

Pri pregovorima i finaliziranju novih zajedničkih smjernica važno je uzeti u obzir realne mogućnosti sektora poljoprivrede za ostvarenje dodatnih okolišnih i klimatskih ambicija te ograničene mogućnosti brojnih, pa tako i hrvatskih, poljoprivrednika za preuzimanje dodatnih obveza koje znače dodatna ulaganja i nižu konkurentnost na otvorenom tržištu –  sve to uz dodatne poteškoće koronakrize“.

Naime, Hrvatska je po nizu pokazatelja zaštite okoliša iznad prosjeka Europske unije, dok je u Hrvatskoj potrošnja pesticida u biljnoj proizvodnji te antibiotika u stočarstvu ispod prosjeka Europske unije.  

Predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog Parlamenta Norbert Lins pokazao je tijekom svog izlaganja razumijevanje hrvatskih prilika:

Znam da su demografski problemi u Hrvatskoj prisutni – ne samo u poljoprivrednim djelatnostima, već u ruralnim zajednicama općenito. Upravo iz tog razloga,  a u svrhu isplativosti proizvodnje i cjelokupnog razvoja ruralnih područja, potrebne su fleksibilnije mjere i uzimanje u obzir različitih situacija unutar država“ – dodao je kako su usuglašeni novi elementi Prijelazne uredbe kojima će poljoprivrednici lakše do naknade gubitaka prouzročenih elementarnim nepogodama. Upravo nastavno na ovu problematiku, važnu za trenutačnu situaciju u Hrvatskoj, temeljem koje će se u suradnji s ministricom Vučković obratiti Europskoj komisiji. 

Također, naglašeni su prioriteti Hrvatske u pregovorima o budućem zakonodavnom okviru za ZPP, pojednostavljenje provedbi za korisnike i administraciju i veća sloboda država članica u nacionalnoj prilagodbi mjera poljoprivredne politike.  Ministrica Vučković naglasila je kako se Ministarstvo poljoprivrede „zalagalo za zadržavanje poljoprivrednog proračuna EU minimalno na trenutačnoj razini, kao i razine sufinanciranja u ruralnom razvoju te da pozdravlja dodatna osigurana sredstva za oporavak ruralnog razvoja te mogućnost njihovog korištenja već od 2021. godine, kako je propisano u Prijelaznoj uredbi“. Osim financiranja kroz poljoprivredne fondove EU, Ministarstvo poljoprivrede uključeno je u programiranje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje do 2023. godine. 

U razdoblju do 2027. godine za Hrvatsku je predviđeno više od 5 milijardi eura europskih sredstava –  2,6 milijardi eura za izravna plaćanja, 72,9 milijuna eura za vinski program, 13,4 milijuna eura za pčelarski program, 2,15 milijardi eura za ruralni razvoj te 201,7 milijuna eura dodatnih sredstava u okviru Next Generation EU instrumenata.