Međunarodni Forum LAG-ova u Orahovici
5. svibnja 2014.
Otvaranje Foruma-predsjednik LAG-a PAPUK m

5

svi

Otvaranje Foruma-predsjednik LAG-a PAPUK mU petak, 2. svibnja u sklopu 19. Međunarodnog sajma SLAVIN, u organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG-a) Papuk, održan je 1. Međunarodni Forum LAG-ova na kojem je bilo prisutno 12 LAG-ova iz Hrvatske, 2 LAG-a iz Mađarske, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, Virovitičko-podravske županije, Razvojne agencije VIDRA i Hrvatske gospodarske komore. Forum je otvorio i prigodno se obratio Predsjednik LAG-a PAPUK, Josip Nemec.

 

Uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Ivana Ciprijana i predstavnice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ane Gadže navedeni stručni skup vodio je Tugomir Majdak, pročelnik županijskog odjela za zajedničke politike i fondove EU.

Na Forumu prisutnim je predstavnicima LAG-ovima iz Istre, Slavonije i cijele kontinentalne Hrvatske te gostima iz Mađarske predstavljeno aktualno stanje po pitanju provedbe Mjere 202 “Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja”, te su navedene lokalne akcijske grupe koje uspješno provode svoje aktivnosti u sklopu odobrenih IPARD troškova, odnosno koje poteškoće u radu imaju pojedini LAG-ovi. Ukupno su, u sklopu 2 natječaja za ovu mjeru, odobrene 42 lokalne akcijske grupe od ukupno 62 registrirana LAG-a u Hrvatskoj. 2 odobrena LAG-a raskinuli su ugovore s Agencijom za plaćanja zbog nemogućnosti realizacije svojih aktivnosti.

LAG-ovi s područja Virovitičko-podravske županije: Papuk, Marinianis i Virovitički prsten uspješno realiziraju svoje aktivnosti u okviru IPARD programa, te se istovremeno organizacijski pripremaju, zajedno sa svojim članovima, JLS-ima i županijskim službama za programsko razdoblje 2014. – 2020.
Najviše zanimanja prisutnih bilo je upravo za provedbu buduće mjere LEADER te su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja upoznali prisutne kako teku pripreme za provedbu Mjere LEADER u sklopu Programa ruralnog razvoja za Republiku Hrvatsku u razdoblju 2014. – 2020. Najavili su uskoro formiranje povjerenstva za izradu pravilnika za navedenu mjeru, te naglasili kako početak provedbe navedene mjere, odnosno aktivnosti unutar iste ovisi o odobrenju Programa, odnosno završetku konzultacija s Europskom komisijom.

Predstavnici lokalnih akcijski grupa imali su brojna pitanja vezano uz aktualnu i buduću provedbu LEADER mjere.

Predstavnici LAG-ova iz Mađarske na kraju su prezentirali svoja iskustva u provedbi mjere LEADER, a pojedini LAG-ovi iz Hrvatske istaknuli su dosadašnju odličnu suradnju i razmjenu iskustava s gostima iz Mađarske koju će nastojati proširiti kroz buduće projekte suradnje.

Po završetku Foruma nazočnim se sudionicima obratio i voditelj LAG-a PAPUK Saša Rister te se svima zahvalio na sudjelovanju, a posebno se zahvalio i predstavnicima LAG-ova iz Madžarske koji su se odazvali ovom pozivu za sudjelovanje i koji su prenijeli svoja znanja i iskustva u provedbi LEADER-a članovima hrvatskih LAG-ova.

 

 

medjunarodni forum LAG-ova v001   medjunarodni forum LAG-ova v002
     
medjunarodni forum LAG-ova v003   medjunarodni forum LAG-ova v004
     
medjunarodni forum LAG-ova v005   medjunarodni forum LAG-ova v006
     
medjunarodni forum LAG-ova v007   medjunarodni forum LAG-ova v008
     
medjunarodni forum LAG-ova v009   medjunarodni forum LAG-ova v010
     
medjunarodni forum LAG-ova v011   medjunarodni forum LAG-ova v012