Europska Komisija predstavila pojednostavljenja u novoj financijskoj perspektivi 2014.-2020.
12. ožujka 2014.

12

ožu

Europska komisija usvojila je 120 novih mjera kojima kojima bi se trebalo poduzetnicima, gradovima, regijama, znanstvenicima i udrugama pojednostaviti procedure povlačenje sredstava iz EU fondova.

Uz usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2014.-2020.godine i sektorskih programa financiranja, Komisija je puno radila na pojednostavljivanju pristupa europskim fondovima svim potencijalnim korisnicima. Međutim, obzirom da približno 80 posto proračuna Unije implementiraju zemlje članice, nevedena nastojanja na EU razini mogu uspjeti samo ako i one prate te mjere na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te slijede obrazac smanjivanja administrativnog tereta za korisnike proračuna.

 

Među konkretnim primjerima pojednostavljenja, nalazi se i simplifikacija procedure povrata sredstava za istraživanja na način da se svim sudionicima projekta povrat isplaćuje po jednoj stopi, te paušalni iznos za indirektne troškove. Uz to, skraćen je rok isplate sredstava korisnicima fondova kohezijske politike na 90 dana te će isti moći koristiti postojeće on-line baze podataka i podnositi popratnu dokumentaciju putem elektronskog sustava. Nadalje, skraćuje se i rok čuvanja dokumenata, pa će tako korisnici programa morati čuvati dokumente vezane uz projekte financirane iz EU fondova maksimalno tri godine.

Više informacija možete pronaći na stranicama Europske Komisije.

Izvor: europa.eu