Badem je dugovječna, orašasta voćna vrsta, koja dobro podnosi sušu, ali je zato osjetljiv na visoku relativnu vlažnost zraka. Kako objašnjava diplomirana inženjerka voćarstva i vinogradarstva Biljana Milosavljević, njegova jezgra je vrlo visoke nutritivne (hranjive) i dijetetske vrijednosti, jer sadrže 50-65% biljnog ulja (od čega 99,5% čine nezasićene masne kiseline), zatim 21% bjelančevina, 7% šećera, 3% celuloze i 2% mineralnih tvari. Tome treba dodati da je badem bogat vitaminom E, kao i drugim antioksidansima.
Badem kao prevencija kardiovaskularnih bolesti
Kako tvrdi, dosadašnja klinička ispitivanja su potvrdila da svakodnevna konzumacija sirovog badema povećava razinu “dobrih bakterija” u probavnom traktu, smanjujući razinu lošeg kolesterola i pojavu kardiovaskularnih bolesti. Tijekom zimskog mirovanja, bademmože podnijeti kraći period s temperaturama od -30°C, pa se uzgaja i u zemljama s hladnijom klimom.
Ova voćna vrsta cvjeta prije listanja, a vrijeme cvjetanja ovisi od sorte, podloge, geografske širine, nadmorske visine, temperature i vlažnosti tijekom zime i proljeća. Cvjetanje badema u prosjeku traje od pet do 25 dana, a počinje već pri temperaturama od 8°C do 10°C. U periodu kada je aktivnost medonosnih pčela smanjena, kako bi se osigurala dobra oplodnja, stručnjaci preporučuju unošenje bumbara i solitarnih pčela u nasad.
Kao pomoć oplodnji badema preporučuje se unošenje bumbara
Većina sorti badema su samobesplodne (autosterilne), a među pojedinim sortama utvrđena jeintersterilnost, pa na to treba obratiti pažnju računa pri izboru sorti za uzgoj. Pojedine sorte, kao što su: troito, tuono, supernova, filippo ceo su samooplodne ili djelomično samooplodne, ali se zbog bolje oplodnje preporučuje uzgoj više sorti u nasadu koje cvjetaju istovremeno. Naglašava da zbog kratkog biološkog mirovanja, drvo badema često strada od kasnog proljetnog mraza, a stupanj oštećenja ovisi od faze u kojoj se cvjetovi nalaze, jačine mraza i dužine njegovog trajanja.
Plodovi badema imaju veliku upotrebnu vrijednost, a preduvjeti za uspješan uzgoj te orašaste voćke su dobar izbor lokacije, pravilan izbor sorti i primjena pune agrotehnike.