Početna

000Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organizirala je trodnevni posjet bugarskog Ministarstva poljoprivrede, AFCOS mreže te bugarske Agencije za plaćanja na temu Upravljanja nepravilnostima i prijevarama u okviru ZPP-a s posebnim naglaskom na primjere dobre prakse iz mjera PRR. Cilj radionice je razmjena iskustava i dobrih praksi kod pojave i utvrđivanja nepravilnosti i prijevara u upravljanju EU fondovima. Naglasak radionice je kontrola i utvrđivanje umjetno stvorenih uvjeta, sukob interesa te simptomi prijevara u mjerama iz Programa ruralnog razvoja.

Stručnjaci iz Bugarske imaju na ovom području bogato iskustvo i razvijenu sudsku praksu vezano uz kontrole umjetno stvorenih uvjeta u mjerama PRR. Prva presuda Europskog suda upravo je donesena na jednom predmetu iz Bugarske. 

Na edukativnoj i interaktivnoj radionici sudjeluju predstavnici DORH-a, Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske Unije, županijskih državnih odvjetništva: Bjelovar, Varaždin, Osijek, Slavonski Brod, Vukovar, Velika Gorica te predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi. 

Uvodno predstavljanje i otvaranje održala je ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić.

Bugarski stručnjaci u Hrvatskoj će boraviti tri dana, a uz predmetnu radionicu predviđen je i terenski posjet OPG-u kao primjer dobre prakse korištenja sredstva iz EU fondova te niz manjih operativnih i tehničkih radionica i sastanaka. 

111

222