Početna

Izrezak 40 225x150Nema sumnje kako je uloga civilnog društva u europskom ruralnom pokretu neizmjerno važna. Gospodarski rast i napredak europskog kontinenta nakon 2. svjetskog rata doveli su također do jačanja nevladinih organizacija u segmentu stvaranja i donošenja javnih politika, odnosno do demokracije koju nazivamo participativnom, dakle demokracijom u kojoj se građani, povezani inicijativama aktivno bave problemima lokalne (ruralne) zajednice.

Od dionika u ruralnom prostoru, posebno treba istaknuti krovne udruge, odnosno nevladine organizacije koje okupljaju Lokalne akcijske grupe na nacionalnoj razini (u Republici Hrvatskoj Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMRR)LEADER mreža Hrvatske (LMH)Mreža za održivi razvoj Hrvatske (MZORH)te organizacije na europskoj razini poput PREPARE-a (Partnerstvo za ruralnu Europu)ERCA-e (Europski savez ruralnih zajednica) iELARD-a (Europska udruga LEADER za ruralni razvoj) kojeodražavaju pluralnost, ali i različitosti ruralne Europe.

Selo Venhorst, smješteno u nizozemskoj provinciji Sjeverni Brabant, od 18. do 21. listopada 2017. godine ugostilo je održavanje 3. Europskog ruralnog parlamenta. Na parlamentu je sudjelovalo više od 250 sudionika iz 40 zemalja Europe, 28 država članica i zemlje ne-članice poput Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bjelorusije, Gruzije, Islanda, Moldavije Turske i Ukrajine.

Ruralni pokret kao ideja i Europska unija kao nadnacionalna zajednica nasuprot depopulaciji           

Ideja participativne demokracije u kojoj građani preuzimaju uloge lidera u rješavanju ključnih problema na lokalnoj razini može se poistovjetiti sa širenjem Europske unije i integracijom zemalja Zapadnog Balkana i istoka Europe.

Ruralna područja provincije Sjeverni Brabant, ali i ostatka Europe susreću se s problemom depopulacije stanovništva, posebice mladog koji seli u gradove te povezano s tim, vrlo visokim cijenama poljoprivrednog zemljišta. Skandinavske zemlje među prvima su prepoznale i artikulirale problem depopulacije već u 50-ima i 60-ima te je na inicijativu pokreta Hela Sverige ska leva (All Sweden shall live) održan 1. Ruralni parlament 1989. godine u švedskom gradu Umea.

Dnevni red 3. Europskog ruralnog parlamenta sastojao se od plenarnih sjednica, 30 radionica vezanih uz specifične teme te 9 različitih “ekspedicija”.

Više o ekspedicijama pronađite OVDJE.

Više informacija možete pronaći na sljedećoj POVEZNICI.     

U nastavku možete preuzeti dokumente sa zaključcima.

Preuzmite (PDF, 2.93MB)

M19.4
M19.1

 

Dravaportal.eu

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirat i svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju!

Očekujemo vaš poziv!

Tel: +385 98 973 14 53

mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Internet portal www.dravaportal.eu rezultat je projekta DUPLO, čiju je provedbu sufinancirala EU, u okviru Progama prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. U Hrvatskoj, projekt su provodili Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje iz Osijeka i Razvojna agencija grada Čakovca, u razdoblju 01.04.2013-31.07.2014. godine, uz aktivnu podršku svih LAG-ova s područja Međimurske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. Mađarski partneri na projektu: Istraživački centar za ekonomske i regionalne studije Mađarske akademije znanosti (vodeći partner) i Direktorat Mađarskih voda iz Pečuha.

 

        

logo EU

 

Statistika posjeta

Danas:104
Jučer:142
Tjedan:774
Mjesec:3900
Ukupno:64189

Tko je online

Guests : 3 guests online Members : No members online